December 7, 2022
Hon har slutat använda bemanningsbolag för att hitta vårdpersonal
Image
Featured image: Marita

Som verksamhetschef för en vårdcentral är det många saker som hamnar under ens ansvarsområde. Det handlar om alltifrån budget och verksamhetsutveckling till kommunikation med befintliga och potentiella patienter och medarbetare. Men framförallt handlar livet som verksamhetschef till stor del om personalansvar. Rekrytering är en ständig utmaning inom vården, inte minst med tanke på situationen med kompetensförsörjning. Varje dag behöver vårdcentralen vara bemannad, med rätt personal.

Vi träffade Marita, verksamhetschef på en vårdcentral i Västsverige med runt 10 600 listade patienter och ca 30 medarbetare, för att förstå hennes vardag bättre.

Att få kompetent personal på plats är en nyckelfaktor för en välfungerande vårdenhet

Marita har använt Eppow sedan 2019 och det har varit en lösning både för att hitta tillfällig personal med kort varsel likväl som i situationer där längre uppdrag ledde till tillsvidareanställning.

“Jag upplever att jag alltid hittar väldigt kompetent vårdpersonal på Eppow. För oss är det viktigt att den som kommer in till en enhet snabbt kommer in i verksamheten och jag har den goda erfarenheten att det funkat väldigt bra med personal jag hittat på Eppow.”

Med bemanningsbolagen har det inte riktigt fungerat som väntat

Liksom för många verksamhetschefer är målet för Marita kontinuitet, både för att kunna utveckla verksamheten och hjälpa patienter på bästa sätt. Därför var upplevelsen via ett bemanningsbolag för ett tag sedan inte helt optimal. Varken kandidaten som bemanningsbolaget skickade eller bolaget lyckades hjälpa vårdcentralen. I det fallet hade de efterfrågat en kandidat med tidigare erfarenhet från primärvård och rehab. Trots många interaktioner med bemanningsbolaget framkom det aldrig att kandidaten som kom till vårdcentralen saknade detta. Marita berättar att detta bidrog till många viktiga lärdomar. Bland annat att en direktdialog med kandidaten hade minskat risken för att detta skulle uppstå.

Maritas vårdcentral är på god väg att bli Vårdpersonalens Val 2023

På Eppow skriver både vårdpersonal och verksamhetscheferna ett omdöme om varandra efter avslutat uppdrag. Detta är något som gör det lättare för både vårdpersonal och verksamhetschefer att hitta rätt samtidigt som det bidrar till att parterna värnar om sitt eget varumärke och gör sitt yttersta för varandra.

De mest framträdande enheterna belönas med utmärkelsen Vårdpersonalens val och vårdcentralen i Mölndal är en av de som hittills under 2022 fått 5 av 5, högsta betyget, i samtliga omdömen av vårdpersonal som arbetat där.

“Det känns jätteroligt! Jag har verkligen känt, med de jag hittat på Eppow, att vi trivts väldigt bra tillsammans. I samband med detta har jag också tänkt särskilt på omdömena! Jag såg i ett av omdömena att en av dem hade skrivit ‘Bästa arbetsplatsen, underbar chef och kollegor.’ och det var ju fantastiskt att höra!”

Marita tror en nyckel till att behålla kompetent vårdpersonal är att verkligen lyssna på de anställda.

Hon ger ett exempel när någon på vårdcentralen kommer med en idé kring en förbättring eller förändring så försöker de testa det omgående. Det behöver inte alltid vridas och vändas på en massa stenar. Utöver det så upplever Marita att hennes närvaro, det faktum att hon faktiskt är på plats mycket och håller i exempelvis morgonmötena, är väldigt uppskattat bland vårdpersonalen. Många inom vården kan nog uppleva det som ovanligt. Men för Marita är det viktigt att visa att hon finns där, är tillgänglig och att det alltid går att prata med henne.

Eppow – en hjälpande hand i en verksamhetschefs intensiva vardag

Eppow har enligt Marita en stor förståelse för hur vården och verksamhetschefens vardag faktiskt fungerar och att hon alltid fått bra stöd av Eppows support. Dessutom har det inte blivit samma skyhöga priser som med bemanningsbolagen när hon hittat personal genom Eppow.

“Ni svarar snabbt och ger mycket service, vilket jag ärligt talat knappt stött på tidigare. Sedan får jag som verksamhetschef lite tips på hur vårdcentralen kan synas mer, vilket ju också är viktigt för att hitta rätt kandidater.”


Letar du också efter kompetent vårdpersonal?

Registrera ett konto på app.eppow.com eller kontakta oss så hjälper vi dig!

Image