May 10, 2023
Vårdens största utmaningar – Med Fredrik Gunmalm
Image
Image

Hur ser egentligen en vårdcentral ut om 5 år ut? Vilka är vårdens största utmaningar? Och hur kommer det sig att vi så sällan tänker på att en chef på en vårdcentral motsvarar att vara VD på ett mellanstort bolag?
Vi träffade Fredrik Gunmalm, som i över 10 år arbetat i olika roller inom primärvården för att ta pulsen på tillståndet i vården 2023.

10 miljoners-frågan:
Hur behåller man kompetent personal?

– Andelen över 65 år i befolkningen kommer öka med nästan 10%, och det är klart att det innebär utmaningar när drygt 40% av befolkningen ska försörja resten. I takt med att de som blir äldre lever längre och har mer komplexa behov så kommer det givetvis göra att primärvården får ett tyngre uppdrag. Det i kombination med en brist på vårdpersonal tror jag gör att vi måste ställa oss frågan “vad en vårdcentral är om 5 år?”

Framtiden handlar om att arbeta på toppen av din kompetens

– Här behöver vi bättre förstå vad samhällsutvecklingen betyder för individens kompetens och vad kan vi inom vården göra för att lyfta den. Jag tror nämligen att framtiden kommer handla om att jobba på toppen av din kompetens. En roll som läkarsekreterare kommer med största säkerhet inte se ut som idag, med tanke på digitaliseringen och AI m.m. Då blir frågan, hur tar vi tillvara på denna kompetenta grupp vars arbetsuppgifter försvinner? 

Eller som distriktssköterska där du idag arbetar med många som har kroniska sjukdomar, det är inga lätta frågor – hur kan du ta nästa steg för att utvecklas i professionen?

Sverige har trots allt bland den högsta andel läkare per capita av alla OECD-länder, men ändå är det bara 0.5% som idag arbetar med det breda uppdrag som allmänläkare innebär. Hur får du som allmänläkare en fantastisk arbetsmiljö? 

“Det absolut viktigaste vi kan göra är att investera i kompetenta människor”

Är vårdens framtida utmaningar liknande som för 5 år sedan?

– Det har nog inte förändrats så drastiskt. Det jag kan se är väl synen på ledarskap och att det blivit en större förståelse för detta.

Det jag tycker är viktigt är att man inte glömmer bort är att om du är chef för en vårdcentral så motsvarar det att vara VD på ett bolag med hög omsättning, mycket personal. Dessutom är du det i en kunskapsintensiv bransch med högutbildade människor och krav på god service. Det är inte så lätt att få ihop och ledarskap blir otroligt viktigt. 

Största problemet som jag ser är väl att det inte hänt mycket när det kommer till politiken. Här hade det behövts betydligt mer. Vi vet ju att befolkningsutvecklingen är något vi känt till länge, men det har inte gjorts särskilt mycket. Konkret tänker jag att vi hade behövt fler läkare till primärvården och mer fokus på utfallet än diskussioner som inte ändrats på 10 år. 

“Innovation är duktiga chefer som tänker nytt”

– Jag tänker att vi måste våga säga ja när kompetenta chefer ute på våra vårdcentralen vill ändra något. För vården kanske inte är så riskbenägen, och vi ska inte experimentera med patienterna. Men inom organisationerna kan man göra detta. För vi behöver ha svar på två viktiga frågor:

Hur får vi en vård där människor känner sig trygga?
Och hur får vi en arbetsmiljö som duger
?
Om du lägger ett helt liv i primärvården, känner du då att det ger dig något utöver det transaktionella, dvs lönen. Jag tror vi pratar för lite om saker som kollegor, individuell utveckling, känslan av att man kommer någonstans i sin karriär och inte står och “stampar”.

Om du lägger ett helt liv i primärvården, lämnar du med känslan att det har gett dig väldigt mycket?”


Innovation är sällan en ledningsgrupp som sitter och kläcker idéer, det är duktiga chefer som tänker nytt. Ser vi till att de får stöd och uppmuntran när de kanske säger “Det funkar inte med hyrbolagen, vi testar något nytt” eller “Vårt arbetssätt är inte helt rätt, kan vi göra något annorlunda?”, ja då klarar vi framtidens utmaningar. Det är jag helt övertygad om.

Image